fbpx

Wat is een CDN?

Een content delivery network (CDN) is een groep servers die over de wereld verspreid staan en samenwerken om een snelle levering van internetcontent te voorzien.

Een content delivery network (CDN) is een groep servers oftewel Point of Presence die over de wereld verspreid zijn en die samenwerken om een snelle levering van internetcontent te voorzien.

Een CDN zorgt voor de levering van HTML-pagina's, stylesheets, javascript bestanden, afbeeldingen en video's. De bezoeker van de website zal dit soort bestanden verkrijgen van de POP die het kortst bij hem gelegen is.

Een POP zorgt voor de snelle overdracht van bestanden die nodig zijn voor het laden van je website. Door het gebruik te maken van een CDN zal de snelheid waarmee je website geladen wordt bij de bezoeker ten goede komen. De webserver zelf wordt dan ook weer ontlast. CDN diensten worden meer en meer ingezet, ook het verkeer van grote sites zoals Facebook en Netflix worden via CDN geleverd.

Wat zijn de voordelen van een CDN?

  1. Vermindering van latency Zodra de inhoud in de cache is opgeslagen, ervaren bezoekers betere prestaties en snellere laadtijden van de bezochte webpagina. Daar een deel van de bestanden voor de opbouw van de webpagina bezorgt worden door een POP die geografisch zich korter bij de bezoeker bevind.
  2. Vermindering van bandbreedte Ieder bezoek aan je website zorgt ervoor dat er bandbreedte verbruik wordt, door een CDN te gebruiken verminder je zo dus ook het bandbreedte verbruik van je website hosting. CDN servers zijn dan ook specifiek zo geconfigureerd voor het snel leveren van dit soort specifieke bestanden die statisch zijn en nooit wijzigen.
  3. webserver beschikbaarheid verhogen Door het gebruik van een CDN, wordt de webserver zelf deels ontlast waardoor de webserver zijn resources kan gebruiken voor het leveren van de content die niet geleverd kan worden via een CDN.
  4. Verhoog de veiligheid van de webserver De CDN maskeert de eigenlijke webserver en proxy aanvragen van de bezoeker, op deze manier is de webserver zelf minder gevoelig voor DDoS aanvallen en andere gevaren.
  5. Met al deze punten zorg je dus dat je een betere ranking in Google kunt bemachtigen en bezoekers op je website blijven, waardoor ze sneller overgaan tot aankoop of conversie.

Latency Betere laadtijd van je website

Wanneer de laadtijd van je website langzaam is dan zijn vele bezoekers geneigd om je website te verlaten. Iedere bezoeker die je website verlaat wegens een slechte laadtijd is een gemiste kans.

In plaats van verbinding te moeten maken met de webserver, zal er een connectie gemaakt worden met de POP die geografisch zich korter bij de bezoeker bevind. Hierdoor is de afstand kleiner en dienen de bestanden dus minder knooppunten van het internet te doorkruisen. De POP in het CDN netwerk is ook geoptimaliseerd om dit soort bestanden aan de bezoeker te leveren. Er wordt ook gebruik gemaakt van Gzip om de bestanden te verkleinen. Kleinere bestanden zorgen voor snellere laadtijden. CDN's kunnen ook sites versnellen die TLS/SSL certificaten gebruiken door het hergebruik van verbindingen te optimaliseren.

Vermindering van bandbreedte

Vermindering van bandbreedte door gebruik te maken van een CDN. In de afbeelding zie je dat de laatste 24 uren door de CDN server maar liefst 4,3 GB door het CDN netwerk werd aangeleverd en slechts een goede 0,5 GB door de Origin Server de webserver dus. Deze 4,3 GB moet dus niet door de webserver geleverd worden. De webserver wordt ontlast en kan dus meer prioriteit geven aan de opbouw van de niet statische content.

Is een CDN dan hetzelfde als webhosting?

In het kort Neen. Er is een verschil, namelijk dat een CDN enkel en alleen statische gegevens kan versturen.  Het CDN-netwerk is een cache systeem dat dus je bestanden tijdelijk opslaat en deze bestanden worden ook regelmatig ververst op de ingestelde tijdstippen. CDN is specifiek ingesteld om te zorgen dat de data zo snel mogelijk bij de bezoeker ontvangen wordt.  Je webserver zal dan alle dynamische content leveren. Vele websites zijn tegenwoordig dynamisch, zodra je gebruikt maakt van een CMS zoals WordPress dan heb je dus een website die dynamisch wordt opgebouwd. Voor het cachen van niet dynamische content bestaan weer andere caching systemen.

Bepaalde scripts zoals jQuery kunnen door de CDN van Google of Microsoft worden aangeboden. Er zijn veel bekende scripts die je tegenwoordig zo kunt aanbieden, ook de lettertype bestanden kunnen op deze manier aangeboden worden.  CDN voor jouw site is dan weer voor scripts en bestanden die niet algemeen in gebruik zijn. Bijvoorbeeld jouw afbeeldingen zijn specifiek voor jouw website. Wil jij je bezoeker verwennen met een snelle laadtijd, dan is een CDN zeker een van de opties die jij moet bekijken.

Heb ik een CDN-Server nodig, beide zijn op dezelfde locatie?

Toch kan je nog altijd voordeel halen uit een CDN-Server ook al zijn beide op dezelfde locatie. Je bezoekers verkrijgen immers de data van het dichtstbijzijnde POP punt. Ook al zou het grootste verkeer van dezelfde locatie komen, dan nog kan je website hier voordeel uithalen. De nodige bestanden om je website te laten functioneren, worden immers van 2 servers verkregen, waardoor je website altijd sneller zal kunnen laden. Wanneer je website heel wat bezoekers heeft te verwerken, dan kan je webserver zich bezig houden met het leveren van niet statische informatie en de POP van het CDN netwerk levert de statische bestanden aan. Er is dus altijd winst in snelheid.

Wie zijn de aanbieders van CDN-Service?

Wij weten hoe belangrijk de laadsnelheid van een website is, alweer een + voor de ranking factors van Google en je bezoekers verlaten niet direct je website door een te trage website. Daarom ook dat CDN-Service van Stackpath standaard is inbegrepen in ons Managed Hosting pakket.

Ben jij op zoek naar een andere aanbieder, hieronder de bekendste CDN providers :

Startnet Services bvba

Beerensheuvelstraat 33

3630 Maasmechelen

Btw: BE0715829712

Startnet Social Media