Hoger in Google met meer reviews

Geschreven door sylvain op 03/07/2024
Klantbeoordelingen zijn een ongelooflijk belangrijk onderdeel van de verkoop- en marketingstrategie van een bedrijf. Het is zelfs nog belangrijker voor een dienstverlenend bedrijf waar vertrouwen en geloofwaardigheid de hoeksteen van succes vormen. Het genereren van positieve beoordelingen gaat niet alleen over het krijgen van feedback van klanten. Recensies kunnen een bedrijf in de loop van…

Reviews vormen een cruciaal onderdeel van je bedrijf dat je niet mag onderschatten. Heb je jezelf ooit laten beïnvloeden door reviews tijdens een aankoopproces? Waarschijnlijk wel. Bij het zoeken naar een product of dienst bekijk je vaak eerst de reviews van het product of de organisatie. Dit is begrijpelijk, aangezien bijna 90% van de consumenten de impact van een online review vergelijkt met een persoonlijke aanbeveling. In dit artikel geven we je een dieper inzicht in het belang van reviews, hun effect op een organisatie en hoe ze jou beïnvloeden.

Praktijkvoorbeelden

Voordat we de details induiken, is het belangrijk om te begrijpen hoe reviews jou in de praktijk beïnvloeden. Herken je jezelf in de volgende voorbeelden?

 • Restaurantbezoek in een onbekende stad: Je gebruikt Tripadvisor om te bepalen waar je gaat eten.
 • Online aankoop: Je bestelt een telefoonhoesje op AliExpress, maar checkt eerst de reviews.
 • Boekenaankoop: Je bent geïnteresseerd in een boek van een onbekende auteur en googelt snel de recensies.
 • Nieuwe webshop: Je hebt nog nooit iets besteld bij een bepaalde webshop, maar de positieve reviews overtuigen je van de betrouwbaarheid.
 • Feesten: Je bent op zoek naar een leuke foodtruck, je kent het bedrijf natuurlijk niet en wil weten met wie je in zee gaat, je gaat dus de reviews bij Google doornemen om te zien of alles goed geregeld is.
 • Diensten: Je bent op zoek naar een dakdekker, je gebruikt de Google reviews om alvast te zien met wie je in zee gaat, om te zien of ze betrouwbaar zijn.

Met deze voorbeelden in gedachten, laten we nu de verschillende aspecten van reviews verkennen.

De Relevantie van Reviews voor Organisaties

Reviews zijn om verschillende redenen relevant voor organisaties. In dit artikel maken we onderscheid tussen de SEO-technische en psychologische aspecten van reviews.

Hoger Scoren in Google met Meer Reviews

Veel marketeers weten dat Google waarde hecht aan organisaties met betrouwbare en veel beoordelingen. Reviews zijn een eenvoudige manier voor Google om te bepalen of jouw product of dienst van goede kwaliteit is. Dit is al jaren een belangrijke ranking-factor voor Google.

Lokale Bedrijven

Volgens een onderzoek van Moz uit 2018 behoren reviews tot de top 3 van belangrijkste ranking-factoren voor lokale bedrijven. Voor organisaties die voornamelijk lokaal opereren of fysieke winkels hebben, zijn reviews dus van enorm belang!

Tegenwoordig zoekt bijna iedereen via zijn of haar telefoon naar locaties, restaurants en winkels. Zoek je bijvoorbeeld op ‘sushirestaurant’, dan krijg je waarschijnlijk sushirestaurants in jouw omgeving te zien.

Reviews en Zoekwoorden

Google beschouwt reviews als unieke content. Het is belangrijk dat er voldoende informatie over je bedrijf beschikbaar is. Wanneer mensen reviews plaatsen, krijgt Google meer unieke informatie, waardoor het beter kan inschatten hoe goed jouw bedrijf is. Dit beïnvloedt natuurlijk de rankings in Google.

Naast de unieke content die een review biedt, bevatten reviews vaak zoekwoorden (keywords). Denk hierbij aan long-tail zoekwoorden, zoals een specifiek product of de locatie van je bedrijf.

De meeste reviewplatforms, inclusief Google zelf, bieden de mogelijkheid om op reviews te reageren. Gebruik deze kans effectief. Hier kun je een persoonlijke reactie geven en mogelijk relevante zoekwoorden verwerken. Zo laat je Google zien dat je de ervaringen van je klanten belangrijk vindt.

Sociale Bewijskracht

In zijn boek ‘Invloed’ beschrijft Cialdini verschillende manieren om mensen te overtuigen. Eén van deze methoden is sociale bewijskracht. Dit houdt in dat mensen in onzekere situaties naar anderen kijken om te bepalen hoe ze moeten handelen. Ze imiteren het gedrag van anderen en hechten waarde aan hun mening. Goede reviews van klanten dragen bij aan een positief beeld van jouw product of dienst voor nieuwe potentiële klanten.

De Waarde van Niet-Perfecte Reviews

Hoewel een perfecte score van 5/5 geweldig lijkt, is het misschien niet altijd de beste optie. Onderzoek toont aan dat middelmatige reviews vaak overtuigender zijn dan extreem positieve of negatieve. Vooral wanneer er al veel positieve reviews zijn, kan een matige review meer impact hebben. Dit komt omdat de schrijver waarschijnlijk grondiger heeft nagedacht.

Het effect van middelmatige reviews kan echter variëren afhankelijk van hoe de lezer de reviews bekijkt. Als iemand reviews vluchtig leest bij snelle, impulsieve aankopen, zal een matige review mogelijk minder impact hebben. Denk maar aan de aandacht die je besteedt aan reviews voor een nieuwe shampoo versus een nieuwe televisie.

Beschikbare Review-Tools

Er zijn verschillende tools beschikbaar om reviews efficiënt te verzamelen en weer te geven. Hieronder bespreken we drie populaire platforms.

 1. Google Reviews: Met Google Reviews kunnen klanten recensies achterlaten als jouw bedrijf is geverifieerd bij Google. Deze reviews zijn zichtbaar naast je locatie en bedrijfsinformatie. Gebruikers moeten ingelogd zijn met een Google-account om een review achter te laten.
 2. Trustpilot: Trustpilot is een internationale beoordelingssite en een Google Partner. Dit platform biedt transparantie en toegankelijkheid, en maakt het mogelijk om reviews te verzamelen en te tonen op jouw website. Het systeem controleert reviews op betrouwbaarheid en biedt opties om zowel positieve als alle reviews te tonen.
 3. Tripadvisor: Vooral populair onder reizigers, helpt Tripadvisor bij het vinden van restaurants, activiteiten en hotels. Het platform controleert reviews op fraude en gebruikt een analysesysteem om twijfelachtige reviews handmatig te beoordelen.

Hoe Verkrijg je Reviews?

Klanten met een negatieve ervaring zijn sneller geneigd een review achter te laten dan tevreden klanten. Dit kun je compenseren door proactief reviews te verzamelen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Ontwikkel een passende strategie: Kies een strategie die bij je organisatie past. Dit kan variëren van follow-up e-mails na een aankoop tot persoonlijke verzoeken via mail of telefoon. Zorg ervoor dat je formulier kort en eenvoudig is en herinner klanten op een niet-spammy manier.
 2. Reageer op alle reviews: Beantwoord zowel positieve als negatieve reviews inhoudelijk. Wees niet defensief bij negatieve reviews, maar probeer het probleem op te lossen en laat zien dat je om je klanten geeft.
 3. Maak het aantrekkelijk voor klanten: Beloon klanten voor hun review. Dit kan variëren van kortingscodes tot deelname aan een winactie. Zorg ervoor dat het proces eenvoudig en aantrekkelijk is.

Aan de Slag met Reviews!

We hopen dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in het belang van reviews. Ze beïnvloeden niet alleen je imago, maar ook je conversies. Bedenk een strategie, voer deze uit, en je zult de voordelen van reviews zeker merken.

Heb je vragen laat het ons gerust weten, waar wij je mee verder kunnen helpen.